joi, 9 iulie 2009

Born on the Fourth of July (1989)


















Cu: Tom Cruise, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Frank Whaley
Regia: Oliver Stone
Scenariul : Oliver Stone and Ron Kovic based on a book by Ron Kovic
Rating : R

Bazat pe auto-biografia lui Ron Kovic, veteran al războiului din Vietnam devenit activist împotriva războiului, “Born on the Fourth of July” este unul dintre cele mai bune filme ale lui Oliver Stone, făcând parte din trilogia sa despre Vietnam, alături de “Platoon” şi “Heaven & Earth”. În 1990, i-a adus cel de-al doilea premiu Oscar ca regizor şi i-a lansat cariera lui Tom Cruise cu o primă nominalizare la Oscar. În prezent, filmul mai este încă considerat oarecum controversat din punct de vedere politic (în diferende de opinie legate de legitimitatea războiului din Vietnam), dar rămâne unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată.

Filmul abordează viaţa lui Ron (interpretat de Tom Cruise), începând din copilărie, anii adolescenţei în orăşelul Massapequa, Long Island, continuând cu campania din Vietnam, rănirea sa, şi odată întors acasă, eforturile pentru a se reintegra. Kovic ne este prezentat ca un tânăr ambiţios, plin de viaţă, prost îndrumat însă de valorile conservatoare ale familiei sale. Viaţa în micuţul oraşel nu oferă perspective suficiente pentru visele sale de glorie, iar plecarea sa în Vietnam vine din dorinţa de a impresiona şi de a fi întotdeauna un învingător. Va descoperi însă că războiul nu tolerează eroii şi nu iartă inocenţa. În timpul unei misiuni, îl ucide accidental pe unul din colegii săi, greseală care-l va bântui pentru totdeauna, iar câteva luni mai târziu, el însuşi este împuşcat grav, rămânând paralizat de la piept în jos. După câteva luni de groază petrecute într-un spital al veteranilor din Bronx, se întoarce acasă într-un scaun cu rotile, doar o parte din omul care era, sau care ar fi putut deveni. De acum începe o călătorie a auto-descoperirii, îndepărtându-se de prieteni şi familie, pe măsură ce devine tot mai deziluzionat de război şi de ideea că sacrificiul său a fost inutil. Încearcă să-i înţeleagă pe protestatarii anti-razboi, în conflict cu ce a mai rămas din mândria sa de infanterist. I se cere să ia parte la o paradă de 4 Iulie, dar în loc să-i întărească idealurile, îi aminteşte doar de ororile şi greşelile războiului. Încearcă să vadă cum e şi în “tabăra adversă”, participând impreună cu prietena sa din copilărie (Kyra Sedgwick) la un miting al studenţilor împotriva războiului, şi văzând brutalitatea poliţiei asupra protestatarilor îi cresc şi mai mult îndoielile legate de propriile convingeri. Pleacă în Mexic, unde trăieşte alături de alţi veterani paralizaţi, într-o încercare îmbibată cu alcool, droguri şi prostituate, de a uita, cufundându-se însă şi mai adânc în nebunie şi disperare. Încearcă chiar să viziteze familia tânărului soldat ucis de arma lui, căutând iertare.

În final, ştim deja că va deveni un important activist anti-razboi, cu o auto-biografie de mare succes, dar evoluţia sa până în acel punct este cu adevărat dramatică, iar Stone ştie cum să prezinte povestea sa remarcabilă, fără a incerca să îndulcească subiectul sau să îl idolatrizeze pe Kovic. Demonstrează o grozavă artă cinematografică, folosind toate mijloacele posibile pentru a crea o naraţiune captivantă. Imaginea excelentă, coloana sonoră emoţionantă şi regia artistică autentică, susţin naraţiunea, o combinaţie epică pe care Stone o serveşte întotdeauna în filmele sale. Dar Tom Cruise este cel a cărui interpretare vibrantă reprezintă nucleul filmului, evocând atât un tânăr exuberant şi ambiţios, cât şi un veteran invalid, disperat şi deziluzionat. Este categoric cel mai bun rol al său, aducându-i o binemeritată nominalizare la Oscar şi un Glob de Aur. Din cauza rolurilor sale mai comerciale din filme precum “Cocktail”, “Days of Thunder”, “War of the Worlds”, şi trilogia “Mission Impossible”, mulţi îl privesc probabil ca un simplu actoraş arătos cu priză la public, dar fără real talent actoricesc, ceea ce nu este corect, lucru dovedit chiar de acest film. Oricine are indoieli legate de talentul lui Cruise, trebuie obligatoriu să vadă filmul lui Stone. Sunt scene extraordinar de puternice, ridicate deasupra nivelului de melodramă ieftină de interpretarea sa sinceră şi emoţionantă. Dar, asta nu inseamnă că trebuie ignorată şi restul distribuţiei, actori în roluri secundare care fac o treabă excelentă, unii chiar cu apariţii episodice. Sunt multe cameo-uri, inclusiv fraţii Baldwin (fara Alec), Tom Sizemore, Michael Wincott, John C. McGinley, Holly Marie Combs, Wayne Knight, chiar şi adevăratul Ron Kovic. Dacă clipiţi, riscaţi să-i rataţi. De asemenea, merită mentionaţi Tom Berenger si Willem DaFoe, care apar în acest film după ce au jucat personaje antagonice in “Platoon”.

Filmele lui Oliver Stone sunt aproape întotdeauna încărcate de mesaje politice, iar acesta nu diferă prin nimic de celelalte din CV-ul său. Dacă cumva nu împărtăşiţi perspectivele mai liberale legate de războiul din Vietnam, evitaţi acest film. Dar luaţi în considerare şi faptul că este o poveste despre puterea spiritului uman, a unui om rătăcit, confuz, mutilat trupeşte si sufleteşte, care a găsit în el puterea de a-şi invinge demonii. Interpretarea superba a lui Cruise şi regia solidă a lui Stone formează un film cu adevărat perfect.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să nu spamaţi.