luni, 1 iunie 2009

Sex and the City (2008)



Cu: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Jennifer Hudson, Candice Bergen, Chris Noth, David Eigenberg, Evan Handler, Jason Lewis, Mario Cantone
Regia: Michael Patrick King
Scenariul: Michael Patrick King

“Sex and the City” e o comedie romantică, adaptarea pentru marile ecrane a seriei omonime produse de HBO, serial bazat pe cartea cu acelaşi nume scrisă de Candace Bushnell, şi are ca focus principal vieţile a patru prietene new yorkeze şi legăturile strânse dintre ele. Personajul principal, Carrie Bradshaw, este o scriitoare în vogă şi editorialistă a unei rubrici de succes, dar mai presus de toate ea are ocupaţia de a fi fabuloasă. Are trei prietene egal de fabuloase şi împreună dezbat tot. Ceea ce m-a enervat la acest film, şi în mai mică măsură la serial, este că se vrea un ghid pentru femeile moderne, dar cumva tot idei prăfuite pe o tavă Gucci ne oferă.

Prima temă este, ca în toate filmele în vogă care doresc să promoveze femeia modernă şi de carieră, prietenia între patru reprezentante ale sexului frumos: Carrie, Samantha, Miranda, Charlotte. Nici nu ne săturasem de ele în cele 10 sezoane ale serialului.Acestea se iubesc atât de mult încât merg până şi în luna de miere împreună. Râd, plâng, se iubesc, discută, ţin teorii şi sunt îmbrăcate trendy. Practic, ele sunt tot aceleaşi din serial, doar că acum avem privilegiul să le vedem în mijlocul relaţiilor pe care le începuseră în episodul final. Prietenia lor se bazează pe nişte principii pe care le-am văzut dezvoltate ad nauseam în serial. Ele au discuţii vagi şi în care nimeni nu e de acord cu nimeni, doar de dragul de a prezenta patru puncte de vedere, dar care pot fi uşor sintetizate într-unul singur: I LOVE NEW YORK. Sau ceva de genul.

Prietenia lor e atât de strânsă încât nimeni nu se deranjează să îi spună lui Carrie ce preş este, ştiind probabil că ea va trece instant peste şi tot la Big se va întoarce. Sincer, nici eu nu m-aş fi obosit, iar fetele au avans vreo 5462 episoade de ascultat şi de dat sfaturi în relaţia foarte tumultoasă şi cool în care Carrie cea emancipată a fost călcată în picioare doar atât cât trebuia. Miranda are de luptă cu infidelitatea soţului ei care s-a culcat cu alta pentru că ea nu vroia să facă sex, aşa cum e datoria unei neveste. Desigur. Toate trecem prin asta, trebuie doar să ierţi şi mariajul continuă mai fericit ca niciodată, ba chiar şi pofta de sex revine. Şi neapărat, terapie de cuplu!!!! Ca nu cumva să nu ştii cum, cât şi unde te-a înşelat, ci să mai afli şi cum eşti tu de vină. Charlotte vrea cu disperare un copil, şi nu am să comentez pentru că personajul a trecut prin cel mai umilitor şi inutil moment din film(cu o competiţie acerbă), iar Samantha îşi continuă viaţa de cuplu cu tânărul Smith, dar apare o arătare latină şi paf, zece ani de evoluţie a personajului se şterg şi ne întâlnim din nou cu Samantha sezonului unu. Asta era a doua temă: dragostea. Serios. Există chiar şi un email “I screwed up” care e de amor. Serios!

Dat fiind că au avut 10 ani de repetiţii, actorii parcă se confundă cu personajele, şi în general fac o treabă bună. Au introdus şi un personaj pentru diversificarea rasială, după criticile la adresa distribuţiei strict caucaziene din serial: Jennifer Hudson, care o interpretează pe asistenta lui Carrie şi e singurul personaj care mi-a plăcut. În lipsa unor replici amuzante din scenariu, regizorul a trebuit să improvizeze. Astfel, pe post de scene amuzante, avem o burtă cauzată de mâncatul necontrolat din cauza lipsei sexului (HAHAHAHA!!!!! ), frica de a pierde copilul pentru că ai o viaţă perfectă (HIHIHIHIHIHI!!!!!) şi o scenă conţinând caca (..da, nevermind…) Face o treabă extraordinară, pentru că sala a râs. Bine, tot aceiaşi oameni au plâns la momentul abandonării la altar, adevăratul moment comic al filmului, aşa că nu am încredere în gusturile lor.

Bancul filmului e că între personajele pricipale e dragoste adevărată, în ciuda standardelor şi a regulilor. Standarde şi reguli pe care serialul le-a impus. Dar de care se dezic. Îmi scapă ceva?

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să nu spamaţi.